Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Bodemsensing

Bedrijven in de land- en tuinbouwsector staan voor de uitdaging om de duurzaamheid van de landbouwpraktijkbedrijven op relatief korte termijn te verbeteren. HLB en Soil Cares Research denken dat grote stappen voorwaarts gezet kunnen worden als bedrijven beter in staat zijn in te spelen op de variatie in bodemkwaliteit tussen en binnen percelen. Voor Soil Cares Research en HLB is de uitdaging om een methode te ontwikkelen die snel, betrouwbaar en voor een redelijke prijs/kwaliteit verhouding inzicht geeft in de actuele bodemtoestand en/of dynamiek daarvan.
De voorgestelde bodemsensingdienst (deelproject A2) maakt gebruik van bestaande technieken (o.a. satellietbeelden) om geogerefereerde informatie over fysische kenmerken van een perceel (OS, textuur, pH) in de vorm van een rapport, kaart en/of bestand aan te leveren. De klant kan deze informatie gebruiken om zijn landbouwkundige activiteiten te optimaliseren. Zo kan de informatie bijvoorbeeld worden gebruikt om apparatuur aan te sturen waarmee de gift aan meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen wordt afgestemd op de lokale bodemtoestand. Omdat het vochtgehalte van de bodem zeer belangrijk is voor de groei van het gewas, maar ook de uitslagen van de sensoren kan beïnvloeden, bestuderen we ook het effect van het vochtgehalte van de bodem op satellietbeelden.
Hoe doen we dit: De relaties tussen de verzamelde data en belangrijke bodemparameter(s) worden gekalibreerd op bepaalde percelen. Op de ijkpercelen binnen IJKakker worden de noodzakelijke validatiestudies uitgevoerd.
 
Hieronder vindt u een artikel dat in januari 2015 verscheen in het Financieel Dagblad. Hierin komen de innovaties van onder andere SoilCares Research aan bod en specifiek de handheld infrarood sensor die binnen IJKakker is getest.
 

BijlageGrootte
PDF icon a2_fd_artikel_16_januari_2015.pdf742.3 KB